Nieuws
Gefermenteerde producten kunnen het immuunsysteem verbeteren
Je leest het steeds vaker in de media: ’Gefermenteerd voedsel is gezond voor je darmen’. Daar willen we meer over weten. We spraken met Remco Kort, hoogleraar microbiologie en Marieke van de Put, diëtist en gezondheidswetenschapper die samen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam onderzoek doen naar de invloed van Lees meer…
Nieuws
De rol van voeding bij metabool syndroom-geassocieerde artrose
Het aantal mensen met artrose én overgewicht groeit. Leefstijlveranderingen zoals een plantaardige voeding kunnen een gunstig effect hebben op de pijn en stijfheid van de gewrichten bij mensen met artrose. De diëtist kan een belangrijk rol spelen in de multidisciplinaire behandeling van deze patiënten. Majorie Former | Voeding & Visie Platform Lees meer…
Hoofdredactie
Boek Evidence-based diëtetiek 4e druk
Op 24 februari 2024 is de vierde geheel herziene uitgave van het boek Evidence-based diëtetiek verschenen, onder redactie van Majorie Former, Jolanda van Duinen en Caroelien Schuurman, uitgever Bohn Stafleu van Loghum. Dit boek beschrijft een gestructureerde aanpak om te komen tot optimale voedingszorg. Het is bedoeld voor diëtisten én Lees meer…
Nieuws
Boek Voetsporen, 18 auteurs -18 eilandverhalen
Boek Voetsporen, 18 schrijvers – 18 eilandverhalen Op 9 december 2023 wordt de verhalenbundel Voetsporen – 18 schrijvers, 18 eilandverhalen gelanceerd. Het is het vijfde deel van de serie Eilandverhalen, die allemaal de Wadden als thema hebben. Van elk verkocht boek wordt 1 euro gedoneerd aan een goed doel en Lees meer…
Nieuws
Voedingsadviezen op basis van een DNA-test
Wereldwijd komt er steeds meer informatie beschikbaar over de rol van ons DNA bij het ontstaan van ziekten. Op basis van publiek toegankelijke DNA-tests worden gepersonaliseerde adviezen gegeven. Hoe betrouwbaar zijn deze tests en wat kunnen diëtisten hier in de praktijk mee doen? Artikel geschreven door Majorie Former voor Voeding& Lees meer…
Nieuws
Kaliumbeperkt dieet niet langer nodig bij chronische nierschade?
Tot nu toe kregen patiënten met chronische nierschade een kaliumbeperkt dieetadvies, maar daar kan verandering in komen. Kalium uit de voeding blijkt voor de meeste patiënten veilig te zijn. In de Kaliumstudie wordt hier onderzoek naar gedaan. We spraken met hoogleraar internist-nefroloog Ewout Hoorn en diëtist Wesley Visser uit het Lees meer…
Bewerkte boeken
Klaar voor de start. Hap!
Nelleke Stegeman schreef het boek ‘Klaar voor de start. Hap!’. Eten speelt een cruciale rol bij de ontwikkeling van een kind. In de eerste 1000 dagen kun je het verschil maken voor de rest van zijn of haar leven. Wat is daar over bekend en wat is er bewezen? Daarover Lees meer…
Hoofdredactie
Mini-colleges Voedingskennis.nl
In vier mini-college’s voor Voedingskennis.nl gaat Majorie Former in gesprek ga met deskundigen op verschillende terreinen van voeding en diëtetiek. Het Informatorium voor Voeding & Diëtetiek gaat verder als Voedingskennis.nl Het IVD was al ruim 40 jaar hét naslagwerk over voeding en diëtetiek. Om de nieuwe naam te promoten zijn Lees meer…
Nieuws
Podcast Leefstijl
In de podcast voor Voeding & Visie spreek ik met drie gasten uit het werkveld van de diëtist over het thema leefstijl. Met Bianca Rootsaert,directeur NVD, praten we over de rol van de diëtist bij leefstijlveranderingen. Ellen Govers, voorzitter KDOO, vertelt over het koolhydraatarme 6×6 dieet. En tenslotte het interview met Kirsten Berk, diëtist Erasmus MC, Lees meer…