Evidence-based diëtetiek, 4e druk

In februari 2024 is de vierde geheel herziene uitgave van het boek Evidence-based diëtetiek verschenen, redactie Majorie Former, Jolanda van Duinen en Caroelien Schuurman, uitgever Bohn Stafleu van Loghum.

Dit boek beschrijft een gestructureerde aanpak om te komen tot optimale voedingszorg. Het is bedoeld voor diëtisten én voor studenten. Het boek draagt bij aan de professionalisering van de diëtetiek in Nederland en Vlaanderen.

Evidence-based diëtetiek is een belangrijk onderdeel van het diëtistisch zorgproces. Het is een transparante beroepsuitoefening waarbij het verlenen van professionele voedingszorg gebaseerd is op informatie uit het beste wetenschappelijke onderzoek, de kennis en ervaringen van de diëtist, en de situatie, waarden en voorkeuren van de patiënt.  

Deze vierde druk van Evidence-based diëtetiek. Principes en werkwijze gaat in op de vijf stappen van evidence-based diëtetiek. Iedere stap is uitgewerkt in een apart hoofdstuk: het formuleren van een duidelijke vraag of helder probleem, het zoeken en vinden van betrouwbare wetenschappelijke bronnen, het beoordelen van de kwaliteit van bronnen, en het implementeren en het evalueren van de behandeling. Aan de hand van praktijkvoorbeelden illustreert het boek hoe professionals de vijf stappen kunnen toepassen. 

De auteurs hebben veel kennis en ervaring op het gebied van evidence-based diëtetiek. Ze werken als diëtist of zijn betrokken bij toonaangevende onderzoeken op voedingsgebied, werkzaam in academische ziekenhuizen en/of als docent.

Hoofdredacteur Voedingskennis.nl

logo voedingskennis

Voedingskennis.nl, is het platform voor professionals met betrouwbare informatie over gezonde (duurzame) voeding en leefstijl, vitamines en mineralen of sportvoeding.

Voedingskennis.nl is de nieuwe naam voor het Informatorium voor Voeding & Diëtetiek, hét naslagwerk over voeding en diëten dat al ruim 40 jaar bestaat. Uitgever is Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer.

Professionals uit de wetenschap en de praktijk delen hun kennis op hun vakgebied. De inhoud wordt beoordeeld door een onafhankelijke redactie.

Redactie:

Majorie Former (hoofdredacteur), Gerdie van Asseldonk, Jacqueline Drenth en Caroelien Schuurman

 

 

Hoofdredacteur Voeding & Visie

 Voeding & Visie is een platform voor voeding en diëtetiek. Het tijdschrift verschijnt tweemaal per jaar in print en online. Op de website www.voeding-visie.nl worden artikelen en e-learningmodules aangeboden over uiteenlopende onderwerpen. De modules worden ontwikkeld in samenwerking met vakinhoudelijke deskundigen.