Op 24 februari 2024 is de vierde geheel herziene uitgave van het boek Evidence-based diëtetiek verschenen, onder redactie van Majorie Former, Jolanda van Duinen en Caroelien Schuurman, uitgever Bohn Stafleu van Loghum.

Dit boek beschrijft een gestructureerde aanpak om te komen tot optimale voedingszorg. Het is bedoeld voor diëtisten én voor studenten. Het boek draagt bij aan de professionalisering van de diëtetiek in Nederland en Vlaanderen.

Evidence-based diëtetiek is een belangrijk onderdeel van het diëtistisch zorgproces. Het is een transparante beroepsuitoefening waarbij het verlenen van professionele voedingszorg gebaseerd is op informatie uit het beste wetenschappelijke onderzoek, de kennis en ervaringen van de diëtist, en de situatie, waarden en voorkeuren van de patiënt.  

Deze vierde druk van Evidence-based diëtetiek. Principes en werkwijze gaat in op de vijf stappen van evidence-based diëtetiek. Iedere stap is uitgewerkt in een apart hoofdstuk: het formuleren van een duidelijke vraag of helder probleem, het zoeken en vinden van betrouwbare wetenschappelijke bronnen, het beoordelen van de kwaliteit van bronnen, en het implementeren en het evalueren van de behandeling. Aan de hand van praktijkvoorbeelden illustreert het boek hoe professionals de vijf stappen kunnen toepassen. 

De auteurs hebben veel kennis en ervaring op het gebied van evidence-based diëtetiek. Ze werken als diëtist of zijn betrokken bij toonaangevende onderzoeken op voedingsgebied, werkzaam in academische ziekenhuizen en/of als docent.

Klik hier voor de inhoudsopgave en het eerste hoofdstuk van het boek.

Het boek is te bestellen bij alle (online)boekhandels en via de uitgever BSL.