Zijn zoete aardappels superfoods?
bataat

De benamingen zoete aardappel of bataat worden door elkaar gebruikt. De zoete aardappel is geen familie van de aardappel, maar van de knolgewassen. Zoete aardappelen worden veel gebruikt in de Surinaamse keuken, het land waar ze ook oorspronkelijk vandaan komen. Ook in de Verenigde Staten staat de zoete aardappel vaak op het menu en wordt daar Yam genoemd. In Nederland zijn zoete aardappelen verkrijgbaar bij veel supermarkten, biologische winkels en bij toko’s.

Een superfood?

De zoete aardappel is in de belangstelling, omdat het een ‘superfood’ zou zijn. Wat is daarvan waar?

Vergeleken met gekookte aardappelen bevatten gekookte zoete aardappels wat meer energie (calorieën), koolhydraten en vezels per 100 gram en iets meer vitamine C, calcium en magnesium. Er zijn roze en witte varianten van de zoete aardappel. De roze variant bevat wat meer β-caroteen (voorloper van vitamine A) dan de witte variant. Omdat het om hele kleine verschillen gaat, zijn zoete aardappelen niet direct te kwalificeren als superfoods

Vergelijking van voedingswaarden van gekookte aardappels en gekookte zoete aardappels (bataat) per 100 gram.

Voedingsmiddel Energie (kJ) Energie (kcal) Eiwit totaal (g) Koolhy-draten totaal (g) Vet totaal (g) Voedingsvezel totaal (g)
Aardappelen zonder schil gekookt 352 83 1.9 17.3 0.3 1.6
Bataat, zoete aardappel gekookt 397 94 1.1 20.5 0.3 2.3

(Bron: Nevo-online RIVM)

 

Lagere glycemische index (GI)

Zoete aardappelen hebben een lagere glycemische index (GI) dan aardappelen. De glycemische index (GI) geeft een inschatting voor de snelheid waarmee het bloedglucosepeil stijgt als iemand koolhydraten heeft gegeten. Koolhydraten die snel worden afgebroken tijdens de spijsvertering en waarvan het glucose snel in de bloedbaan komt, hebben een hoge glycemische index, terwijl koolhydraten die langzaam afbreken en hun glucose geleidelijk aan het bloed afgeven een lage glycemische index hebben. Van een hoge GI is sprake bij een GI rond de 70, een lage GI is minder dan 55. De getallen die onderzoekers publiceren over de GI lopen voor aardappelen uiteen van 70-80 en zoete aardappelen 40-50. Zoete aardappelen zouden door hun lagere GI ‘gezonder’ zijn dan aardappelen, maar er bestaat nog veel discussie over het effect van de GI op de gezondheid.

Allergie

Voor mensen die allergisch zijn voor nachtschade planten (Latijnse familienaam Solanaceae), zoals aardappels, tomaten en aubergines, zijn zoete aardappelen een goed alternatief. Zoete aardappels zijn namelijk knolgewassen.

Bereidingswijzen

Al zijn zoete aardappelen niet direct superfoods, ze zijn wel een welkome afwisseling in ons voedingspatroon. Zoete aardappelen kun je koken (15-20 minuten), maar ook verwerken in ovenschotels, poffen op de barbecue, verwerken in soep en als puree.

 

Recept met geroosterde zoete aardappel en pompoen

recept bataat

Ingrediënten

 • 1 zoete aardappel
 • ½ flespompoen
 • ruim olijfolie
 • 2 teentjes knoflook
 • rozemarijn of tijm
 • zout en peper

 Bereiding

 • Verwarm de oven voor op 200 ºC.
 • Schil de zoete aardappel en snijd deze in stukjes.
 • Snijd de pompoen in stukjes en leg deze met de zoete aardappel op bakpapier op een bakplaat.
 • Leg er teentjes knoflook tussen.
 • Bestrooi de groente met de rozemarijn, tijm en zout en peper en besprenkel ze met olijfolie.
 • Schep alles door goed elkaar.
 • Zet de bakplaat ca. 30-35 minuten in de oven tot de groente zacht is en donkere goudkleurige randjes heeft.
 • Keer de groente halverwege voorzichtig om.
Smullen van rauwe groentes in het Kinderkookcafé

Het kinderkookcafé was aanwezig op de Streekparade op zondag 29 september in Almere Stad. Kinderen konden een pannenkoek versieren met aardbeien en een groentendip of groentenspies maken. Geef kinderen een paar kilo kerstomaten, gele tomaten, rode paprika’s en minikomkommers en ze zijn zoet met snijden. Ondertussen ‘snoepen’ ze van de groenten. Ik heb kinderen nog nooit zo zien smullen van rauwe groenten! Spelenderwijs en ongemerkt krijgen ze zo hun portie vitamines binnen. Dus niet alleen leuk, maar ook heel lekker en gezond!

 

20140928_151310 20140928_123907 20140929_125552
Professor Jaap Seidell pleit voor boerderij-educatie

In een radio-uitzending van BNR over lunches en tussendoortjes op scholen vertelt Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en gezondheid aan de Vrije Universiteit van Amsterdam dat hij veel ziet in educatie op boerderijen. “Kinderen moeten meer in contact komen met voedsel en zien hoe groenten groeien. Slechts 1 procent van alle kinderen eet voldoende groente en fruit. Als biologische boeren gaan samenwerken met scholen kunnen de kinderen op school hun lunch gebruiken. Scholen zullen daar wel op ingericht moeten worden, zoals een goede keuken met oven en koelkasten.”

Voor veel ouders is het verwarrend wat ze hun kind mee naar school moeten geven. Zijn boterhammen nog wel gezond en wat moet erop? Kaas en vleeswaren zijn te vet en te zout. Wat geef je mee als tussendoortje? Sommige kinderen krijgen chips mee en chocola. Bestaat er wel een ‘gezonde koek’? Er zijn scholen die daar regels voor opgesteld hebben, maar ook dan is het moeilijk om die te handhaven. Een aantal scholen biedt al de mogelijkheid om lunches in de koelkast te bewaren, zodat kinderen ook sla, tomaat en fruit mee kunnen nemen voor tussen de middag.

Hilde Tholen, hoofdredacteur van Ouders van Nu, denkt, net als Jaap Seidell, dat kinderen over tien jaar hun lunch op school zullen gaan gebruiken. Het voordeel is dat kinderen dan een goede lunch krijgen en zien eten doet eten. Kinderen leren van elkaar.

BNR radiouitzending 9 september 2014 lunch op school

 

patisson

 Hoe smaakt een patisson?

Een patisson is familie van de pompoen. Het is een decoratieve groente in meerdere kleuren. Hoe zou een patisson smaken? Ik probeerde het uit in een ovenschotel met eieren en Parmezaanse kaas. Eigenlijk heeft een patisson geen uitgesproken smaak. Met een saus of een vulling moet je het gerecht smakelijk maken. Ik denk dat een patisson dan ook beter als decoratie gebruikt kan worden. Maar ja, als je je tuin vol hebt staan met pompoenen zoals patisson, kun je ze ook prima opeten.

 

20140823_172428_3

De spirellisnijder, mijn nieuwe aanwinst in de keuken.

Ik heb een nieuw attribuut in de keuken; de spirellisnijder. Hiermee maak je in een handomdraai dunne sliertjes van komkommer, wortel of courgette. Dat is heel decoratief voor salades, maar ook heel geschikt in de plaats van spaghetti. Het is een grote ‘puntenslijper’ waar je bijvoorbeeld de komkommer in steekt en door te draaien komen er sliertjes uit. Je kunt kiezen uit twee verschillende diktes.  Mensen die minder koolhydraten willen eten of geen tarwe kunnen ‘groentensliertjes’ eten in de plaats van pasta. Een heel gezond alternatief en nog heel lekker ook.

Recept voor een frisse komkommer-wortelsalade. Snij een halve komkommer doormidden en maak er met de spirellsnijder sliertjes van. Doe hetzelfde met een winterpeen. Maak een dressing van olijfolie, citroensap, honing, zout en peper en schep dit door de salade. Laat de salade een half uurtje intrekken. Een lekker fris bijgerechtje.

 

 

 

 

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.