De benamingen zoete aardappel of bataat worden door elkaar gebruikt. De zoete aardappel is geen familie van de aardappel, maar van de knolgewassen. Zoete aardappelen worden veel gebruikt in de Surinaamse keuken, het land waar ze ook oorspronkelijk vandaan komen. Ook in de Verenigde Staten staat de zoete aardappel vaak op het menu en wordt daar Yam genoemd. In Nederland zijn zoete aardappelen verkrijgbaar bij veel supermarkten, biologische winkels en bij toko’s.

Een superfood?

De zoete aardappel is in de belangstelling, omdat het een ‘superfood’ zou zijn. Wat is daarvan waar? Vergeleken met gekookte aardappelen bevatten gekookte zoete aardappels wat meer energie (calorieën), koolhydraten en vezels per 100 gram en iets meer vitamine C, calcium en magnesium. Er zijn roze en witte varianten van de zoete aardappel. De roze variant bevat wat meer β-caroteen (voorloper van vitamine A) dan de witte variant. Omdat het om hele kleine verschillen gaat, zijn zoete aardappelen niet direct te kwalificeren als superfoods Vergelijking van voedingswaarden van gekookte aardappels en gekookte zoete aardappels (bataat) per 100 gram.

Voedingsmiddel Energie (kJ) Energie (kcal) Eiwit totaal (g) Koolhy-draten totaal (g) Vet totaal (g) Voedingsvezel totaal (g)
Aardappelen zonder schil gekookt 352 83 1.9 17.3 0.3 1.6
Bataat, zoete aardappel gekookt 397 94 1.1 20.5 0.3 2.3

(Bron: Nevo-online RIVM)  

Lagere glycemische index (GI)

Zoete aardappelen hebben een lagere glycemische index (GI) dan aardappelen. De glycemische index (GI) geeft een inschatting voor de snelheid waarmee het bloedglucosepeil stijgt als iemand koolhydraten heeft gegeten. Koolhydraten die snel worden afgebroken tijdens de spijsvertering en waarvan het glucose snel in de bloedbaan komt, hebben een hoge glycemische index, terwijl koolhydraten die langzaam afbreken en hun glucose geleidelijk aan het bloed afgeven een lage glycemische index hebben. Van een hoge GI is sprake bij een GI rond de 70, een lage GI is minder dan 55. De getallen die onderzoekers publiceren over de GI lopen voor aardappelen uiteen van 70-80 en zoete aardappelen 40-50. Zoete aardappelen zouden door hun lagere GI ‘gezonder’ zijn dan aardappelen, maar er bestaat nog veel discussie over het effect van de GI op de gezondheid.

Allergie

Voor mensen die allergisch zijn voor nachtschade planten (Latijnse familienaam Solanaceae), zoals aardappels, tomaten en aubergines, zijn zoete aardappelen een goed alternatief. Zoete aardappels zijn namelijk knolgewassen.

Bereidingswijzen

Al zijn zoete aardappelen niet direct superfoods, ze zijn wel een welkome afwisseling in ons voedingspatroon. Zoete aardappelen kun je koken (15-20 minuten), maar ook verwerken in ovenschotels, poffen op de barbecue, verwerken in soep en als puree.

    recept bataat

Recept met geroosterde zoete aardappel en pompoen  Ingrediënten

 • 1 zoete aardappel
 • ½ flespompoen
 • ruim olijfolie
 • 2 teentjes knoflook
 • rozemarijn of tijm
 • zout en peper

 Bereiding

 • Verwarm de oven voor op 200 ºC.
 • Schil de zoete aardappel en snijd deze in stukjes.
 • Snijd de pompoen in stukjes en leg deze met de zoete aardappel op bakpapier op een bakplaat.
 • Leg er teentjes knoflook tussen.
 • Bestrooi de groente met de rozemarijn, tijm en zout en peper en besprenkel ze met olijfolie.
 • Schep alles door goed elkaar.
 • Zet de bakplaat ca. 30-35 minuten in de oven tot de groente zacht is en donkere goudkleurige randjes heeft.
 • Keer de groente halverwege voorzichtig om.

 

Categorieën: Recepten

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *