In een radio-uitzending van BNR over lunches en tussendoortjes op scholen vertelt Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en gezondheid aan de Vrije Universiteit van Amsterdam dat hij veel ziet in educatie op boerderijen. “Kinderen moeten meer in contact komen met voedsel en zien hoe groenten groeien. Slechts 1 procent van alle kinderen eet voldoende groente en fruit. Als biologische boeren gaan samenwerken met scholen kunnen de kinderen op school hun lunch gebruiken. Scholen zullen daar wel op ingericht moeten worden, zoals een goede keuken met oven en koelkasten.

Voor veel ouders is het verwarrend wat ze hun kind mee naar school moeten geven. Zijn boterhammen nog wel gezond en wat moet erop? Kaas en vleeswaren zijn te vet en te zout. Wat geef je mee als tussendoortje? Sommige kinderen krijgen chips mee en chocola. Bestaat er wel een ‘gezonde koek’? Er zijn scholen die daar regels voor opgesteld hebben, maar ook dan is het moeilijk om die te handhaven. Een aantal scholen biedt al de mogelijkheid om lunches in de koelkast te bewaren, zodat kinderen ook sla, tomaat en fruit mee kunnen nemen voor tussen de middag.

Hilde Tholen, hoofdredacteur van Ouders van Nu, denkt, net als Jaap Seidell, dat kinderen over tien jaar hun lunch op school zullen gaan gebruiken. Het voordeel is dat kinderen dan een goede lunch krijgen en zien eten doet eten. Kinderen leren van elkaar.

BNR radiouitzending 9 september 2014 lunch op school

Leave a Reply

Your email address will not be published.